fredag 4 november 2011

Grönt och rött i november

Lite bilder från en trädgård där det mesta gulnat efter flera frostnätter i oktober, men något grönskar än:-)


Fantastiska färger på blåbärsbusken.


Jack Frost är fortfarande en prydnad i rabatten.


Mandeltöreln är nästan som vackrast så här års.


Persiljan tycks helt obekymrad över några frostnätter.


Rosa rabatten är just nu mest brun. (Fast det matchar ju
 armeringsjärnen;-)). Enda grönskan står digitalis för.


Smällspirea "Diabolo".


Vinergrönan har en förmåga att ta sig fram överallt - även under tunga stenar...

Önskar er en god helg!
Kram Hanna C

tisdag 1 november 2011

Nu blommar orkidéerna!

Innan jag "blev med trädgård" bodde vi i lägenhet under 7 år. Längtan efter egen täppa var stor och fick fyllas med andra saker. Jag tror vår balkong slog alla rekord i mycket odling på liten yta under sommarhalvåret, och på insidan ökade antalet orkidéer stadigt. Som mest hade jag ca 50 st i två rum och kök:-).
Det blev en del lite svårare sorter och några rena arter.
För åtta år sedan byggde vi så huset och började med anläggande av trädgården.
I takt med att antalet växter i trädgården ökat har antalet orkidéer minskat, och de kinkigaste typerna har getts bort eller slängts. Nu landar antalet på mer beskedliga 30. 
Orkidéer är väldigt tacksamt att kombinera ett trädgårdsintresse med. Just när allt slutat blomma på utsidan sätter de ingång för fullt på fönsterbrädan och lyser upp höstmörkret med sina härliga färger. Här ett urval av det som blommar nu:


Först ut är "bläckfiskorkidén" Prostechea cochleata. Den är väldigt lätt och tacksam att odla på fönsterbrädan, och blommar flera månader om året. Dessutom kan man lätt föröka den genom delning när den håller på att växa ur krukan.


Färg är ibland svårt att fånga på bild och "Burragerara" Nelly Isler är egentligen något rödare. Den fungerar också bra inomhus, men den torra luften gör att bladen ofta får dragspelsveck.


Den här venusskon (Paphiopedilum) har jag tyvärr fått slänga eftersom den fått virusangrepp som dels förfular växten och kan spridas till andra orkidéer. Men visst är färgen läcker?


Jag gillar verkligen venusskor! Bladen är vackra även då de inte blommar och blommorna är ju bara så snygga. Enklast inomhus är det att välja sorter med marmorerade blad. Generellt sett är de lättare än de med enfärgade blad. För att de ska trivas är det också bra att blanda lite äkta vitmossa i barkblandningen. De behöver inte heller torka ut helt.


Det här ett riktigt fynd från mataffären. Alla Phalaenopsis blommar inte lika länge. De flesta har en blomning om året, och denna vara 3-6 månader. Vissa sorter skickar dessutom kontinuerligt ut nya knoppar i toppen av stängeln. Den här tillhör de senare vilket gjort att den blommat oavbrutet i 1 år nu:-)
Brudorkidéer vill gärna torka ut helt mellan vattningarna, och triva med att stå i luftig bark. Börjar barken bli jordlik är det hög tid att plantera om, annars kan rötterna ruttna. Ett tips om den inte blommar om är att ställa den ljusare (men inte i oskuggat söderläge från mars-okt: då bränner man bladen), eller hänga den ute under sommaren. Men den vill aldrig ha det kallare än 15-16 grader, så se upp för svala nätter.

Ha en fortsatt bra vecka!
Kram Hanna C