tisdag 1 november 2011

Nu blommar orkidéerna!

Innan jag "blev med trädgård" bodde vi i lägenhet under 7 år. Längtan efter egen täppa var stor och fick fyllas med andra saker. Jag tror vår balkong slog alla rekord i mycket odling på liten yta under sommarhalvåret, och på insidan ökade antalet orkidéer stadigt. Som mest hade jag ca 50 st i två rum och kök:-).
Det blev en del lite svårare sorter och några rena arter.
För åtta år sedan byggde vi så huset och började med anläggande av trädgården.
I takt med att antalet växter i trädgården ökat har antalet orkidéer minskat, och de kinkigaste typerna har getts bort eller slängts. Nu landar antalet på mer beskedliga 30. 
Orkidéer är väldigt tacksamt att kombinera ett trädgårdsintresse med. Just när allt slutat blomma på utsidan sätter de ingång för fullt på fönsterbrädan och lyser upp höstmörkret med sina härliga färger. Här ett urval av det som blommar nu:


Först ut är "bläckfiskorkidén" Prostechea cochleata. Den är väldigt lätt och tacksam att odla på fönsterbrädan, och blommar flera månader om året. Dessutom kan man lätt föröka den genom delning när den håller på att växa ur krukan.


Färg är ibland svårt att fånga på bild och "Burragerara" Nelly Isler är egentligen något rödare. Den fungerar också bra inomhus, men den torra luften gör att bladen ofta får dragspelsveck.


Den här venusskon (Paphiopedilum) har jag tyvärr fått slänga eftersom den fått virusangrepp som dels förfular växten och kan spridas till andra orkidéer. Men visst är färgen läcker?


Jag gillar verkligen venusskor! Bladen är vackra även då de inte blommar och blommorna är ju bara så snygga. Enklast inomhus är det att välja sorter med marmorerade blad. Generellt sett är de lättare än de med enfärgade blad. För att de ska trivas är det också bra att blanda lite äkta vitmossa i barkblandningen. De behöver inte heller torka ut helt.


Det här ett riktigt fynd från mataffären. Alla Phalaenopsis blommar inte lika länge. De flesta har en blomning om året, och denna vara 3-6 månader. Vissa sorter skickar dessutom kontinuerligt ut nya knoppar i toppen av stängeln. Den här tillhör de senare vilket gjort att den blommat oavbrutet i 1 år nu:-)
Brudorkidéer vill gärna torka ut helt mellan vattningarna, och triva med att stå i luftig bark. Börjar barken bli jordlik är det hög tid att plantera om, annars kan rötterna ruttna. Ett tips om den inte blommar om är att ställa den ljusare (men inte i oskuggat söderläge från mars-okt: då bränner man bladen), eller hänga den ute under sommaren. Men den vill aldrig ha det kallare än 15-16 grader, så se upp för svala nätter.

Ha en fortsatt bra vecka!
Kram Hanna C

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så vackra de är! Har aldrig lyckats nåt vidare med orkideer, men nu blir jag sugen på att testa igen.

Känner igen mig i din beskrivning av din lägenhet. Fast jag samlade på hoyor istället. Hade hur många som helst! :)

Kram Hanna

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Oj, vad många fina orkideer. Väldigt vackra. Jag har inga just nu, men det är nog läge att skaffa några nya snart. De gamla jag hade sedan många år blev tillslut mjuka och sladdriga i bladen. Så de slutade på komposten...
Får läsa ditt inlägg flera gånger, så kanske jag lyckas bättre:)).
Kram Maria

Louise sa...

Vilka fina orkideér! Jag är urkass på att sköta om mina! Jag köper billiga på blomstelandet, låter dem blomma klart och slänger dem sedan... Har ingen bra stans att förvara dem när de inte blommar och de känns inte så roliga under den perioden...

kram louise

Lenas trädgård sa...

OJOJOJ! Så mycket fint du har! Mina ordkideer är engångsblommande oftast. Bingo om jag får nån att blomma om. Men det gör inte så mycket, de är ju inte så dyra, och de flesta blommar flera månader.
Tack, lyser upp den grå höstdagen.
kram Lena

Merja sa...

Jätte fina bilder Hanna! Oj så många du haft och har...själv har jag runt 10 st. Mina börjar också att blomma nu. Gillade din bläckfiskorkidé. Tror inte jag sett den tidigare.
Ha det gott!

Lisa sa...

Vad många bra tips du delar med dig av, tack ! Jag är inte så hemma på orkideér, men det finns några stycken här i huset ändå, och de skulle nog behöva lite omvårdnad nu ;-) Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård

Glädjekällan sa...

Dags att plantera om de som står här och ser hängiga ut, förstår jag. Tack för alla tips.
Ha det gott
Birgitta

Katta sa...

Orkideer är verkligen underbara, just att de kan se så olika ut och tänk vad många sorter det finns.Vad roligt det måste ha varit att flytta från lägenhet till att få egen trädgård att planera. Ha en bra helg, kram Katta