söndag 5 februari 2012

Göteborgs rosarium

En av sommarens höjdpunkter var ett besök på Trädgårdsföreningen och framför allt rosariet i Göteborg. Jag och min granne tog med våra smågrabbar för en heldag. Vi njöt av alla vackra rosor medan killarna hade fullt upp att springa runt och leka. 
Vi började besöket i "Rosovalen". På trädgårdsföreningens hemsida skriver man:

I Rosovalen (som helt enkelt fått namn efter sin form…) hittar man framför allt de moderna rosgrupperna. Här finns hundratals tehybrider, från den första ’La France’ från 1867 till 2000-talets nyheter, ett urval av floribundor, polyanthor och moderna buskrosor. Bland de senare ingår en stor samling av David Austins ”nygamla” engelska rosor. Kina- ,te- och moschatarosor har vi också samlat i den här avdelningen, eftersom dessa spelat viktiga roller i förädlandet av moderna rosor. 
Även remontantrosorna växer här, egentligen en gammaldags grupp, men som ändå står på gränsen till det nya; när åter- och städseblommande kinesiska rosor under 1800-talet började korsas med de gamla västasiatiska och europeiska sorterna och rosförädlandet växte till en storindustri med ständiga nyheter, allt större blommor i allt mer spektakulära färger, men tyvärr inte alltid så friska. Nya rosor fortsätter att komma hela tiden, men idag har egenskaper som doft och friskhet blivit mer åtråvärda.Så snyggt med klätterrosor mot mörkt blågrått staket och lavendel som kantväxt.


New dawn
Chevy Chase


Queen of Sweden

Efter detta fastande vi vid en av tematrädgårdarna:

Den sjunkna trädgården
Nina Thalinson och Gert Wingårdh

Med inspiration både från hundraårig engelsk trädgårdskonst och från Ostindiska kompaniets förlista laster har Nina Thalinson, art director och grafisk formgivare, och Gert Wingårdh, arkitekt, skapat ett bestående tillägg till parken. Trädgården kan beskrivas som blommig romantik i bleka pastellfärger inuti en stålkonstruktion formad som ett skepp. Här kan du sätta dig ned en stund och njuta av det porlande vattnet och kanske ta en fika. Den sjunkna trädgården går även bra att hyra för föreläsningar och workshops. En 13 meter lång mosaikvägg omsluter och består av de ostindiska porslinsskärvorna som hämtats upp från havets botten.


Jag blev oerhört förtjust i den här kombinationen och har nu försökt kopiera den under mitt silverpäronträd.


Vackra röda klätterrosor utanför palmhuset.

Rosparken:

I Rosparken samlas de gammeldags rosorna. Gallicor, centifolior, damascenorna och alla de andra bildar små kvarter. Ulf Nordfjell har gett dem sällskap av perenner såsom brokbladig blåtåtel, strandiris, vita violer och många andra. Blandningen och färgskalan varierar mellan de olika kvarteren och skapar tillsammans bilden av en stiliserad rosenknopp. 
Genom det hela går rosgången. Pergolor av stål där klättrande rosor får fäste omsluter besökaren i färgrann och doftrik skugga. En liten gräsmatta gränsar till en rund damm i form av en vigselring - detta är bröllopsplatsen där förälskade par kan säga ja till varandra med rosorna som vittnen.
Rosenparken är en donation av familjen Sten A Olsson.


Kan det bli läckrare...

Man har också en alldeles underbar butik och kafé, som vi förstås besökte.


Som ni förstår kan jag verkligen rekommendera ett besök:-)11 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Underbara bilder! Jag är där alldeles för sällan!!
Ha en skön kväll.
Kram Maria

Fröken Grön sa...

Men oj, så läckert!
Precis så där hoppas jag att min egen trädgård ser ut om ett par år, hehe!
Önskar dig en fortsatt skön söndagkväll!
/Anna-Karin

Anna Vattenkanna sa...

Att besöka ett välskött och till bredden fyllt rosarium mitt i den bästa blomstringsperioden är bland det underbaraste som finns. Sinnligt! Man kan studera, dofta och jämföra i det oändliga. Och få inspiration för den egna trädgården. Tack för att du visade oss,

Kram

Katta sa...

Underbart!! Dit vill jag. Visst är det extra underbart med de rosor som faktiskt doftar ros, trägårdsrosor doftar ju oftare men tyvärr har ju doft försvunnit till stor del på snittblommor men vissa kvistrosor kan ha en fantstisk doft och då blir man lycklig av att jobba med dem. Ha en bra vecka, kram Katta

Glycine blanche sa...

Merci pour ces sublimes photos qui illuminent cette journée d'hiver. Bonne journée.

Elinor sa...

Hej Hanna!
Det var verkligen en höjdpunkt att besöka Göteborg och denna park med alla dess rosor... Särskilt kul med vackert väder, nöjda grabbar och trevligt sällskap! Otroligt vackra bilder av trädgården. Ha det gott; Kram Elinor.

Jutis sa...

Så vackra bilder! Får nog göra ett besök till Trädgårdsföreningen i sommar. Har nog aldrig varit där och tittat på rosorna tidigare... Skämmes på mig, Göteborgare som jag är!

Flitiga Lisa sa...

O så vackert, jag minns inte att det var så fina rosor när jag var där. Härliga foton

megimoher sa...

I was there;-) I'll write the text about it... one day. With photos, obviously;-) This garden is amazing, but I had no idea, that there is "the underwater garden" between the roses... with these pieces of china and leafy roof! hugs, Megi.

Lena sa...

Hej Hanna! Vad kul att hitta till din blogg. Har surfar runt och njutit av bilder från din fina trädgård. Roligt att få se hur du har det :)

Ullis sa...

Så vackra foto! Så många vackra rosor det finns! Det var några år sedn jag var i Göteborgs rosarium, men det får ju bli ett nytt besök i sommar!
Ha det bra!
Ullis